اهميت PH در تغذيه گياه:
☘ PH خاک تا حد زیادی تعیین میکند که آیا یک گیاه میتواند در یک منطقه خاص زندگی کند.
☘ PH مناسب برای اغلب گیاهان بین ۶ تا ۷ است.
☘ یکی از مشکلاتی که در خاک های ایران وجود دارد PH قلیایی است، یعنی PH بالاتر از ۷. کمبود بارندگی در ایران و دارا بودن اقلیمی خشک باعث تجمع بازهای تبادلی در خاک و در نتیجه پیشرفت بسوی خاک قلیایی می شود.
☘ PH قلیایی باعث می شود که حلالیت عناصر غذایی ضروری برای گیاه کاهش پیدا بکند و کمبود عناصر غذایی مثل فسفر (Pb)، آهن(Fe) ، روی (Zn) ، منگنز (Mn) در گیاه مشاهده شود.
☘ عامل عمده ای که در بروز این کمبودها موثر هستند آهک زیاد است و در بسیاری از منابع کمبود آهن را نیز زرده ناشی از آهک می نامند. لذا عامل بروز زردی ، آهک زیاد در خاک است.
☘ در مقابل خاک های آهکی، خاک های اسیدی وجود دارند که PH کمتر از ۷ دارند. با توجه به مقدار PH خاک های اسیدی به دو نوع خاک های اسیدی خفیف و اسیدی خیلی شدید تقسیم بندی می شوند.
☘ در خاک هایی که خیلی اسیدی باشند یعنی PH آن ها کمتر از ۴/۵ تا ۵ باشد، حلالیت عناصر غذایی مثل آهن (Fe) ، آلومینیوم (Al) و منگنز (Mn) بقدری افزایش پیدا می کند که برای گیاه ایجاد مسمومیت می کند. پس حلالیت عناصر غذایی وابستگی بسیار زیادی به PH خاک دارد.
☘ PHکمتر از ۵ و ۵/۵ باعث اسيدي شدن خاک و حلاليت زياد بعضي ازعناصر غذايي و در نتيجه مسموميت گياه ميشود. عناصري مانند آهن، آلومينيوم و منگنز و ...
☘ PH خيلي زياد خاك، باعث کمبود بعضي از عناصر خاك ميشود؛
☘ PH خاک بر رشد و فعاليت موجودات زنده تاثير ميگذارد؛
☘ PH خاک بر حلاليت عناصر غذايي تاثير ميگذارد؛
☘ PH خاک بطور مستقيم يا غير مستقيم رشد گياه را تحت تاثير قرار ميدهد.
☘ برای تغییر PH خاک به خاک های اسیدی آهک اضافه می کنند و در نتیجه PH خاک افزایش پیدا می کند، کاری که در کشورهای اروپایی و اقلیم مرطوب صورت می گیرد و مشکل خاک های آن ها، اسیدی بودن است که باید از طریق مصرف آهک، PH را افزایش دهند.
مشکل خاک ایران، بالا بودن PH خاک و قلیایی بودن آن است.
برای کاهش PH خاک باید از یکسری مواد اصلاح کننده یا کاهش دهنده PH استفاده بکنیم. یعنی اینکه در بعضی جاها از طریق آبیاری اسید سولفوریک و اسید کلریدریک به خاک اضافه کنیم. ولی مصرف اسید کاری مشکل و همراه با خطرات جانبی بوده و توصیه می شود برای کاهش PH خاک، از گوگرد استفاده بشود.
☘ استفاده از کودهای آلی - خاکبرگ - پیت ماس و تفاله چای هم در کاهش PH خاک مفید است.
سولفات آهن و سولفات آلومنیوم هم در کاهش pH موثرند.
همچنین کودهای نیترات آمونیوم و سولفات آمونیوم (کودهای نیتروژن دار) نیز موجب اسیدی شدن خاک میشوند.